Seorang Kamil Berpesan  

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera untuk semua,

di sini saya ada sedikit selingan ilmiah untuk dikongsikan bersama. semoga hari-hari yang kita lalui sepanjang bekerja di ofis atau sesiapa yang sedang blog walking pada hari ini akan terisi dan tidak sia-sia. Ada 10 pesanan yang telah disampaikan kepada Nabi Musa A.S untuk disampaikan kepada sekalian umat manusia.

Abul-Laits Assamarqandi meriwayatkan kepada sanadnya dari Jabir bin Abdillah ra. berkata Rasulullah bersabda: "Allah SWT telah memberikan kepada Nabi Musa bin Imran as. dalam alwaah 10 bab:

1. Wahai Musa jangan menyekutukan aku dengan suatu apa pun bahwa aku telah memutuskan bahwa api neraka akan menyambar muka orang-orang musyrikin. 
2. Taatlah kepada-Ku dan kedua orang tuamu nescaya akan Aku peliharamu dari sebarang bahaya dan akan Aku lanjutkan umurmu dan Aku hidupkan kamu dengan penghidupan yang baik.
3. Jangan sekali-kali membunuh jiwa yang Aku haramkan kecuali dengan hak nescaya akan menjadi sempit bagimu dunia yang luas dan langit dengan semua penjurunya dan akan kembali engkau dengan murka-Ku ke dalam api neraka.
4. Jangan sekali-kali sumpah dengan nama-Ku dalam dusta atau durhaka sebab Aku tidak akan membersihkan orang yang tidak mensucikan Aku dan tidak mengagung-agungkan nama-Ku.
5. Jangan hasad dengki dan irihati terhadap apa yang Aku berikan kepada orang-orang, sebab penghasut itu musuh nikmat-Ku, menolak kehendak-Ku, membenci kepada pembahagian yang Aku berikan kepada hamba-hamba-Ku dan sesiapa yang tidak meninggalkan perbuatan tersebut, maka bukan daripada-Ku.
6. Jangan menjadi saksi terhadap apa yang tidak engkau ketahui dengan benar-benar dan engkau ingati dengan akalmu dan perasaanmu sebab Aku menuntut saksi-saksi itu dengan teliti atas persaksian mereka.
7. Jangan mencuri dan jangan berzina isteri jiran tetanggamu sebab niscaya Aku tutup wajah-Ku daripadamu dan Aku tutup pintu-pintu langit daripadanya.
8. Jangan menyembelih korban untuk selain dari-Ku sebab Aku tidak menerima korban kecuali yang disebut nama-Ku dan ikhlas untuk-Ku.
9. Cintailah terhadap sesama manusia sebagaimana yang engkau suka terhadap dirimu sendiri.
10. Jadikan hari Sabtu itu hari untuk beribadat kepada-Ku dan hiburkan anak keluargamu. Kemudian Rasulullah bersabda lagi : "Sesungguhnya Allah SWT menjadikan hari Sabtu itu hari raya untuk Nabi Musa AS. dan Allah SWT memilih hari Juma'at sebagai hari raya untukku."

semoga selingan yang sedikit ini menjadikan hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih bermakna dari hari ini. Awaluddin Ma'rifatullah. Amin.

p/s: saya bukan ahli agama, tapi cuma seorang kamil yang menulis untuk mengajak mendekati apa yang dilahirkan dengan nama agama, dan berkongsi apa yang dirasakan perlu. selamat bekerja/belajar. jangan stress2 ok. ^_^

AddThis Social Bookmark Button

1 comments

Post a Comment