UTeM diserang misteri??  

Masa aku tengah li kat rawang, aku diberitahu oleh membe aku yang ada kisah2 misteri yg dah berlaku kat Kampus Induk UTeM DT.. dgr cite ade 2 org staff UTeM yang meninggal dunia d'sebabkan benda nie.. aku pun la.. la.. jela, xda nak percaya sgt.. tapi bila aku masuk dalam forum fs utem, aku tgk ramai gak student utem yg tau benda yg sama.. tapi ade byk versi la, mana punya perawi da.. tsiqah ke idak xtau le..

baru2 nie gak, iaitu masa seminggu awal sebelum masuk u.. aku dah balik utem, kononnya nak pegi chop tajuk PSM awal la.. aku pun g la kat bangunan tumpangan FKM kat fakulti FTMK.. bangunan 2 baru siap.. tapi masih ada last2 minit touching oleh indon2 yg keje wat bangunan 2.. tapi apa yg menarik perhatian aku, ada banyak tampal kertas2 pelik kat bilik lect kat bangunan 2.. buleh dikatakan setiap bilik lect ada tampal kertas 2.. kat kertas 2 ada nulis byk ayat bassmalah.. pas2 ada tulis arahan n siap ada sign seseorg yg tinggi kedudukan dia kat dlm utem.. aku pun agak terkulat2 tgk benda nie.. korg yg nak tau kertas 2 leh klik kat gambar bawah nie, saksikan sendiri..

aku sebenarnya tertanya2 apa hukum wat benda nie.. dose ke.. buleh ke.. tapi pada andaian awal aku, aku xsetuju la dgn benda2 nie.. lawak pun ada kalo dipk2kan secara logik.. namun untuk mendapatkan kepastian yg lebih, aku dah ajukan soklan nie pada org2 yg tinggi ilmunya dlm bidang agama.. jawapan beliau buleh dibaca kat bawah nie...

SOALAN:

salam ustaz..

saya ada kemuskilan.. di sebuah fakulti di universiti saya ada tertampal dengan banyak kertas2 yang tertulis sesuatu diatasnya.. dipercayai tujuan kertas itu ditampal utk menghindari gangguan mahluk halus @ jin kerana terdapat dakwaan berlakunya gangguan di kawasan tersebut.. diatas kertas itu tertulis ayat bismillah dgn byk dan tertulis juga satu arahan menyuruh penghuni asal keluar kerana tempat itu akan diduduki..

1. apakah kertas itu boleh dianggap sebagai tangkal?

2. apakah hukumnya menurut islam? haram @ dibenarkan sebagai salah satu kaedah menghalau mahluk halus?

sekian, wassalam..

JAWAPAN:

Pertamanya: Saya merasa lucu dengan perbuatan tersebut. Terbayang ia bagaikan filem pontianak atau hantu di raja China dari Hong Kong. Barangkali orang yang melakukannya terpengaruh dek terlampau banyak menyaksikan filem-filem sebegitu.

Kedua: Jika kertas-kertas itu tujuannya sebagai pemberitahuan kepada jin-jin yang ada di situ, maka ia adalah kerja sia-sia kerana tidak dapat dipastikan samada mereka dapat membaca dan memahaminya. Siapakah ang dapat memastikan jin-jin itu boleh membaca, memahami seterusnya mengikut arahan dalam kertas makluman itu?

Ketiga: Satu lagi kemungkinan ialah kertas-kertas itu adalah sejenis tangkal. Jika ia adalah tangkal maka amaran dan ancaman terhadap perbuatan menggantung tangkal adalah sangat berat. Antaranya ialah sabda Rasulullah SAW:
مَنْ عَلَّقَ تَمِيمَةً فَقَدْ أَشْرَكَ
Maksudnya: Barangsiapa menggantung tangkal, maka dia telah syirik.
(HR Ahmad dan al-Hakim dengan sanad yang kuat dan disahihkan oleh al-Albani)

Oleh demikian, meninggalkan perbuatan berisiko tinggi seperti itu adalah sangat dituntut.

Wallahu a'lam,
Ustaz Rasyid bin Idris
Presiden Institut Al-Qayyim





oleh: ajim
http://www.ajimtajdid.blogspot.com

*maklumat lanjut tentang Institut Al-Qayyim boleh didapati di sini: link

AddThis Social Bookmark Button

14 comments

  • Ikhwan Pantherian  
    July 23, 2009 at 9:05 AM

    diharap semua rakan dapat memahami penjelasan ustaz tersebut.

    Institut Qayyim ni terletak di Mengkuang, Permatang Pauh kalau tak silap aku la.

  • .:iss:.  
    July 23, 2009 at 10:40 AM

    rasanya tuan penulis dah salah tafsir.

    actually kertas yang konon u anggap tangkal tu memang 1 kertas arahan.

    arahan daripada dekan UNTUK SEMUA ORANG YANG MELINTASI KERTAS TU supaya membaca ayat bismillah tu. sebagai peringatan la orang kata.

    u plak dah salah tafsir dengan mengatakan ianya ARAHAN UNTUK JIN KELUAR DARIPADA BANGUNAN.

    i akui it's quite confusing sebab penyampaian si penaip kertas which is staff UTeM yang just wat keje take for granted tu x sampai kepada penbaca sampai u all salah tafsir.

    i amat yakin surat tu bukan arahan dekan utk jin. LOL. dekan bukan bodoh.

  • ajim  
    July 24, 2009 at 1:11 AM

    ikhwan - betul, kat peneng..

    iss - sdr iss, saya membaca tulisan didlm kertas tersebut dan secara andaian menyatakan hal yg sedemikian.. saya tidak fikir penulis kertas 2 bertujuan utk memberi pelajar or sesiapa yg lalu baca.. kalo la benar andaian sdr iss, mengapa perlu menulis menyuruh org yg didalam rumah keluar? siapa yg ada didalam rumah? rumah siapa ada kat dlm bangunan ftmk?

    jika sdr dapat menjelaskan soklan2 sy 2, maka mungkin telahan sdr 2 benar..

  • .:iss:.  
    July 24, 2009 at 2:23 AM

    LMAO. klaka gak kan? sapa ade dalam rumah.. huhuhu.

    maybe "rumah" tu tpt tinggal para makhluk tu kot. so sbb dah wat bangunan which is FTMK atas "umah" "mereka", so ala2 mintak izin la nak duduk situ and suruh "mereka" carik tpt lain.

    haha. macam cerita hantu hong kong.

  • Mohd Nasri Md. Nasir  
    July 24, 2009 at 7:31 PM

    bkn ke prlu apabila kte dh dpt tmpt bru, kte wt pendinding..
    utem xnk buat ke? or malas?
    ke ayt pendinding tu xleh dibuat?

  • ajim  
    July 25, 2009 at 4:03 AM

    buat la seperti yg diunjurkan oleh nabi.. jgn wat seperti yg org melayu buat..

  • arcmal a.k.a アルクマル  
    July 25, 2009 at 7:08 AM

    aperk polak yg terjadi nih......dulu2 takde polak yg berlaku bende2 camnih.....kalo org jadik setan tuh besalaaaa aku denga.......

  • ajim  
    July 25, 2009 at 7:18 AM

    haha.. org jadi setan sudah tidak menjadi isu penting.. tapi syaitan setan yg menjadi isu besar.. haha

  • Anonymous  
    July 26, 2009 at 6:48 PM

    salam

    tahniah atas keprihatinan tentang isu2 sebegini

    teruskan berfikir dan mencari kebenaran

    sebab umat kita ni dah banyak tersesat sebab terlalu vulnerable

    kita diajar jangan menipu, tapi tak diajar jangan tertipu

    kita diajar taat setia, tapi tak diajar rajin bertanya

    akhirnya umat kita rosak kerana pemikiran sudah lemah

    teruskan cari kebenaran, buatlah setiap sesuatu mengikut hukum yang ditetapkan Allah bukan perasaan atau agak-agak logik akal sendiri yang tak mencapai perkara ghaib-ghaib

    pintu kebenaran sudah terbuka, marilah memasukinya.

  • ajim  
    July 26, 2009 at 7:53 PM

    kata2 yg sgt berbekas..
    tengkiu2..

  • Kuwe  
    July 31, 2009 at 12:24 AM

    kenapa utem tanak buat baca2 yassin ke mcm nak naik rumah baru?da siap tros duduk mmg la bagai2 kerenah nanti ada

  • - syikin d'syinteru -  
    August 3, 2009 at 2:46 AM

    fakulti ku diselubungi alam misteri?
    sampai tahap 2 org meninggal sbb tu?
    xkan sbb tu....

    erm.setuju dgn Kuwe.
    korg suggest la kt UTEM wat bacaan yassin ramai2 kt dewan UTEM yg baru siap tu ke...so baru la saye rse besh sket nk konvo kt ctu nti bln 10 nei. ;)

  • semy  
    August 4, 2009 at 8:36 AM

    haha..apa le deme nih..aku..ni kan usaha je..kat pusat komputer baru depa bace gak yasin...tapi yg kes katenye staff ninggal tu pas depa bace yasin..dah panggil alim ulama suh bawak kuar tapi ade yg degil..maybe kat ftmk baru yg fkm tumpang tu dah wak kuar gak..and ini salah satu usaha nak suh saki baki sdara mara yg duk situ pindah skali...mungking ayat suh kuar tu yg kurang bernas..tulis bismillah banyak kali x salah kot...

  • ajim  
    August 5, 2009 at 1:48 AM

    kawan2, islam nie bukan agama karton.. yg penuh dgn unsur2 lawak.. misteri.. islam nie berdiri dgn nas, dalil, hujah..

    byk benda dlm dunia nie yg manusia wat dgn harapan yg baik.. tapi masaelah nya dilakukan dgn cara yg salah..

Post a Comment